Γυναίκες αγρότισσες….αφανείς ηρωίδες.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2007 αποφασίστηκε από την  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να τιμηθεί η  γυναίκα αγρότισσα και να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου υπενθύμιζοντας τη συμβολή της  τόσο  στην αγροτική παραγωγή  όσο και στην αγροτική κοινωνία εν γένει αλλά και τις προκλήσεις   που αντιμετωπίζει καθημερινά.

pagkosmia2-mera-agrotissas-2018-696x348

 

Σήμερα το 50% των τροφίμων, που παράγονται ετησίως στον κόσμο, το καλλιεργούν γυναίκες. Στην Αφρική, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80%-90% και στην Ασία στο 60%, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών  (FAO)

IMG_2192
Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης

Στο μυαλό των περισσοτέρων μας η εικόνα της Ελληνίδας αγρότισσας είναι συνδεδεμένη με την παιδική μας ηλικία μας (όσοι έχουν καταγωγή από την περιφέρεια ) και αρκετές φορές αφορά και σε συγγενικά μας πρόσωπα:  γιαγιά, μητέρα, θεία κλπ.

Πάντα γεμάτη υπομονή, ηρεμία, έτοιμη να  αντιμετωπίσει  τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αγροτική παραγωγή αλλά και να  να ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους  που ορίζει η κοινωνία μας σε προσωπικό, φιλικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Τα χρόνια περάσανε και  οι γυναίκες άρχισαν να «χάνονται» από την ύπαιθρο.

Η πρόσφατη όμως οικονομική κρίση  είχε ως  αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αποφασίσουν να επιστρέψουν στα χωριά και κωμοπόλεις με σκοπό πλέον να  ασχοληθούν πιο εντατικά και συστηματικά με τη γη.

Οι  δυσκολίες που  εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια τους να δημιουργήσουν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον αγροτικό τομέα δίνοντας έτσι την «ώθηση» και σε άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

Προκειμένου να επισημανθεί τόσο η προσφορά τους όσο και το παράδειγμα που δίνουν σε όλες και όλους μας, με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, στις 15 Οκτωβρίου 2018, και σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος και του Europe Direct Ξάνθης πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Γυναίκα της Υπαίθρου: Εμπειρίες, Προσκλήσεις, Προοπτικές» στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς Θεσσαλονίκης.

unnamed

 

Σε αυτές  τις γυναίκες   που επιχειρούν και δουλεύουν εντατικά και σκληρά για να γίνουν πιο ορατές στην κοινωνία οφείλουμε σεβασμό και ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατούν ζωντανή την παράδοση», δήλωσε, η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής ΄Ένωσης Ελλάδος  Δρ. Μαρία Γράτζιου, συνεχίζοντας  «οφείλουμε να τις βοηθήσουμε και να τις στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, είτε μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης, έτσι ώστε όχι μόνο να επιβιώσουν στον ανδροκρατούμενο πρωτογενή τομέα, αλλά και να τυγχάνουν της αναγνώρισης που δικαιούνται».

«Θέλουμε την Ελληνίδα Αγρότισσα ισότιμη με τον άντρα αγρότη, τόσο ως προς τις παρεχόμενες πιστώσεις και την άσκηση της επιχειρηματικότητας, όσο και προς την λήψη των τελικών αποφάσεων για την αγροτική επιχείρηση», επισήμανε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδια για θέμα Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπίνα.

IMG_2211

Στην ημερίδα αυτή  παρουσιάστηκαν χρηματοδοτικά  εργαλεία,  σύγχρονες πρακτικές  στη γεωργία, τεχνολογική και οργανωτική καινοτομία κλπ    αλλά ακούστηκαν  -μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους,γυναίκες αγρότισσες,   τις εμπειρίες και τους  προβληματισμούς τους για τον  αγροτικό χώρο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου «Κίρκη»   Κυριακή Σαράβα  ( ΦΑΡΜΑ ΣΑΡΑΦΑ)  μας μίλησε για την συνειδητή της απόφαση να επιστρέψει στο χωριό και να γίνει κτηνοτρόφος αλλά και για τον αγώνα που έδωσε προκειμένου να πείσει «ότι αν και γυναίκα είναι κτηνοτρόφος«.

IMG_2255

 

Ακούσαμε   την Αναστασία Αμανατίδου,  Πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας  ότι θέλοντας να αναβιώσουν τον τρόπο καλλιέργεια και επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου που έκαναν οι παλαιότερες γενιές στη Γενισθέα Ξάνθης, δημιούργησαν ένα Σύλλογο Γυναικών αποφασίζοντας να επενδύσουν το κομπόδεμά τους προκειμένου να φέρουν το ζαχαροκάλαμο στο προσκήνιο αλλά και να αφήσουν «προίκα» στον τόπο και στα παιδιά τους.  Και συνεχίζουν τις προσπάθειες για την παραγωγή του πρώτου ευρωπαϊκού λευκού ρουμιού με βάση το πετιμέζι που καλλιεργείται στην Γενισέα Ξάνθης.

IMG_2258

Τον λόγο πήραν στην συνέχεια οι Αλεξία και Ρενέλα Γιαννακοπούλου, καλλιεργήτριες αρωματικών φυτών και βοτάνων, οι οποίες μας μίλησαν για την προσπάθεια τους αλλά και την επιδίωξη τους να προσφέρουν μέσω της φίρμας τους  «INONI Greek Organic Herbs» ,  τα αρώματα, τις γευστικές ιδιαιτερότητες και τα οφέλη των βοτάνων της ελληνικής γης στην κούπα και στο πιάτο μας.

IMG_2253

 Και τέλος οι Αφροδίτη Παπαθανασίου από τον    Γυναικείο Συνεταιρισμό Μελισσοχωριου «Εύγε» και Αγγελική Τουλη από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «Βαλμαδα» μίλησαν και αυτές για τις δικές τους εμπειρίες αλλά και τους προβληματισμούς τους.

 

IMG_2260

IMG_2265

Αυτό που αποκόμισα απ΄την ημερίδα αυτή ήταν ότι οι γυναίκες αυτές, δραστηριοποιούμενες σε ένα  διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και αντιμέτωπες με συνθήκες μη προβλέψιμες όπως ο καιρός,  δημιουργούν τις  προϋποθέσεις και συνθήκες για την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει και την τοποθέτηση του πήχη κάθε φορά ψηλότερα.  Κίνητρο δε  των γυναικών αυτών αποτελεί η πίστη τους στις δικές τους και μόνον δυνάμεις καθώς και η προσήλωση τους στο όραμα τους και στη συνεχή τους βελτίωση.

(πηγές: agrocapital.gr, paratiritis-news.gr & ΑΠΕ -ΜΠΕ)

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε από τον momwithsneakersblog

Mom and blogger

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: